Ziarul Financiar: Daniela Șerban, candidat independent, Camera Deputaților: „Educația financiară ar trebui să fie obligatorie încă din clasele primare”

Ziarul Financiar: Daniela Șerban, candidat independent, Camera Deputaților: „Educația financiară ar trebui să fie obligatorie încă din clasele primare”

 • Post comments:0 Comments

Cum ar fi să avem măcar 500.000 de copii cu bani puşi deoparte? Este provocarea pe care Daniela Șerban, candidat independent la alegerile parlamentare din 6 decembrie și mama a două fetițe, o lansează atât autorităților, cât și părinților. Ea susține că educația financiară a copiilor ar trebui să înceapă încă din clasele primare. „Este important să le oferim copiilor o educaţie financiară practică. Cum putem face acest lucru? Spre exemplu, atunci când le dăm bani de buzunar, să-i încurajăm să își strângă banii într-o pușculiță sau chiar să le deschidem un cont de economii și să-i învățăm cum să își administreze banii”.

Daniela Șerban afirmă că doar 29% dintre familii economisesc pentru copiii lor, sub media mondială de 34%.

„Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%. Școala ar putea să se alăture prin programe de educaţie financiară obligatorie încă de la clasele primare, formarea profesională a profesorilor, includerea unei zile financiare în cadrul programului „Şcoala Altfel”, etc. Soluții se găsesc, trebuie doar să se dorească, ”, afirmă Daniela Șerban.

De asemenea ea consideră că România ar trebui să aibă acțiuni cum ar fi Ziua Naţională a Economisirii / Educației Financiare, pentru conştientizarea importanţei obiceiului de a-ți pune bani deoparte, iar media ar putea să contribuie prin informări și emisiuni radio-tv de educație financiară.

Un sondaj efectuat de Standard & Poor’s în 2017 arată că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în materie de cunoştinţe financiare. Rata de alfabetizare financiară a românilor este de doar 22%, cu mult în urmă faţă de ţările nordice – Suedia, Danemarca şi Norvegia, care au o rată de 71%.

Dacă alocaţia unui copil ar fi investită timp de 18 ani, tinerii ar putea să pornească în viaţă cu aproximativ 45 mii de euro, conform unor estimări ale analiştilor financiari, fapt care le-ar putea deschide orizonturile inclusiv să își deschidă o mică afacere.

Banii românilor, tema centrală a programului politic

 1. Românii au zeci de miliarde de euro în depozite bancare, care pot fi angrenaţi în economia reală printr-o bună funcţionare a pieţelor financiare, cu un cadru de reglementare predictibil şi modern.

Soluţii:

 • educaţie financiară obligatorie de la clasele primare, formarea profesională a profesorilor, includerea unei zile financiare în cadrul programului ”Şcoala Altfel”
 • Ziua Naţională a Economisirii / Educației Financiare, pentru conştientizarea importanţei economisirii și a planurilor pe termen lung, printr-un set de acţiuni naţionale prin emisiuni radio-tv, mesaje de interes naţional legate de economisire şi evenimente la nivel local
 1. În România, sectorul firmelor este subdimensionat raportat la mărimea pieţei autohtone şi comparativ cu celelalte ţări europene. În 2019, ţara noastră avea 29 companii la 1000 locuitori, la jumătate față de media Uniunii Europeane, de 58 companii.

Creşterea numărului de antreprenori reprezintă o prioritate absolută pentru dezvoltarea României şi rămânerea oamenilor în ţară.

Soluţii:

 • înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Antreprenorilor (ANPA) sau ”ANPC-ul antreprenorilor”, un organism care să elimine abuzurile organelor de control ale statului
 • finanţare în două săptămâni prin piaţa de capital – debirocratizarea proceselor specifice
 • raportări unice între instituțiile statului pentru companiile listate
 • introducerea unor cote de reprezentare pentru femei (ex. 20%) în consiliile de administraţie a companiilor cu peste 500 de angajaţi, listate şi nelistate
 1. Cu o creştere economică dezechilibrată, bazată pe consum, modelul economic al ţării noastre este nesustenabil pe termen lung. Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an. Rata de creştere economică a României depinde în prezent – şi va depinde şi mai acut în viitor – de contribuţia factorului capital şi a factorului total de productivitate.

Soluţii

 • adoptarea Legii holdingului ar permite simplificarea gestiunii operaţionale a unei companii şi a efortului de conformare fiscală, pentru a deschide oportunitatea atragerii de capital pentru noi proiecte de investiţii
 • cu zeci de miliarde de euro în depozite bancare, banii românilor pot fi angrenaţi în economia reală prin flexibilizarea reglementărilor pieţelor financiare şi de capital (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bursă, asigurări, REITs); Simplificarea şi reducerea impozitării câştigului de capital prin reţinerea la sursă determină creşterea numărului de investitori
 • adaptarea legislaţiei pentru parteneriatul public privat pentru proiecte sectoriale; ex. turism, în oraşele mari să se construiască centre de afaceri în parteneriat public-privat pentru a crea infrastructura la standarde internaționale (eng. MICE – Meetings Incentives Conventions Exhibitions)

Despre Daniela Șerban

S-a născut în anii ‘80, într-o familie de medici, într-o societate în care oamenii visau la ieşirea din cenuşiul comunismului. O epocă în care libertatea, democraţia şi proprietatea privată erau doar aspirații. De profesie economist, Daniela are aproape 15 ani experienţă în piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, în media, ca jurnalist la The Money Channel, şi în consultanţă.

În activitatea profesională din ultimii 10 ani a coordonat printre cele mai ample campanii de educație financiară din țară și a comunicat în numele unor industrii-cheie din România, în cadrul uneia dintre celei mai mari companii de consultanță în relații guvernamentale din țară.

La Bursa de Valori București a avut şansa să reprezinte România în faţa investitorilor străini timp de 5 ani, coordonând proiectul care viza intrarea bursei de valori în categoria pieţelor emergente. Ea a iniţiat şi conduce Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), la care sunt membre unele dintre cele mai mari companii listate la bursa din România. Predă cursul de Pieţe financiare la ASE Bucureşti, unde are ocazia să le împărtăşească tinerilor din experienţa sa. Din vara anului 2019 este student doctorand bursier în Finanțe la Academia de Studii Economice.

Mai multe detalii găsiți pe www.danielaserban.ro/

Articol apărut în Ziarul Financiar, ediția Print, 26.11.2020

Lasă un răspuns