De ce ne este frică de transparență

De ce ne este frică de transparență

  • Post comments:0 Comments

În cele 11 luni de când Organizația Mondială a Sănătății a declarat starea de urgență pentru sănătatea publică la nivel internațional din cauza infecțiilor cu noul virus, Guvernul și Președintele României au avut o atitudine mai mult pasivă, reactivă, chiar absentă în unele cazuri.

Președintele a emis două Decrete Prezidențiale: Decretul 195 în 16 martie 2020, respectiv Decretul 240 în 14 aprilie 2020 prin care a instaurat și apoi au prelungit starea de urgență. Apoi s-a mulțumit cu multe conferințe de presă în care, deși avea “Guvernul meu” a dat vina doar pe PSD. Este drept că PSD a lăsat stocurile de urgență ale statului “zero”, dar totuși… nimic de criticat cu privire la activitatea Guvernului? Nimic despre situația critică a spitalelor, nimic despre dezastrul din sănătate administrat pe timpul verii, nimic legat de faptul că acum nu se mai testează doar ca să iasă cifrele bine pentru alegeri.

Guvernul României a emis două ordonanțe de urgență privind stocurile de urgență, stocuri necesare protejării celor din linia întâi: doctori, asistenți medicali, personal ce lucrează la SMURD sau pe ambulanțe: Ordonanța de urgență nr. 11 / 2020 privind stocurile de urgență medicală și Ordonanța de urgență nr. 194/09 noiembrie 2020 privind completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 11/2020.

Pornind de la faptul că nici în Nota de Fundamentare, publicată pe site-ul Guvernului, nici în prevederile OUG nr. 194/2020 nu este prevăzută nicio sumă, am căutat pe site-ul Guvernului, al Ministerului Sănătății, al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate informații de cât s-a cumpărat, respectiv, de cât s-a achitat de către instituțiile centrale în acest an pentru lupta cu COVID-19.

Nimic, nicio informație!

Deși în Planul Național de Redresare și Reziliență se vorbește de transparența sistemului. Singura informație pe care am găsit-o și m-a bulversat a fost găsită pe site-ul OCCRP (proiect de raportare a criminalității organizate și a corupției): peste 78.500.000 Euro (fără cei 12.000.000 Euro achitați în avans pentru vaccin), adică ~500.000.000 Lei, cu mult mai mult decât țările nordice (Norvegia-Suedia-Finlanda-Danemarca), dar și Polonia, Grecia sau Ucraina.

În calitate de cetățean am formulat două adrese către principalele autorități centrale cu atribuții în cheltuirea fondurilor publice în timp de pandemie, Ministerul Sănătății și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, iar în calitate de parlamentar o să urmăresc transparentizarea cheltuirii fondurilor publice.

Lasă un răspuns