Ziarul Financiar | Daniela Șerban, Candidat Independent Camera Deputaților București: Voi susține antreprenoriatul din Parlament. Este colacul de salvare din criza economică

Ziarul Financiar | Daniela Șerban, Candidat Independent Camera Deputaților București: Voi susține antreprenoriatul din Parlament. Este colacul de salvare din criza economică

  • Post comments:0 Comments

De ce candidez?

Trăim vremuri de criză pentru care nu avem soluții reale. Nu avem planuri pentru 3 – 6 luni sau chiar un an. Ni se cer zeci de hârtii, peticim pe ici-colo diverse probleme, nu se previne, nu se rezolvă și nu se construiește. Este momentul să nu mai stingem incendii, este momentul să avem un plan pentru următorii 10 ani. Este important să știm către ce ne îndreptăm și cum.

Experiența mea de viață de până acum mi-a oferit șansa să interacționez cu diferite medii, diferite persoane de la care am învățat multe. Principalul lucru pe care l-am învățat este că dacă dorești să schimbi ceva este să te implici. 

Știu să văd dincolo de cicluri electorale, de conflicte politice mărunte sau de orgolii prostești. Știu să prevăd anumite probleme și am instinctul antreprenorului să mă implic și să rezolv rapid orice criză. Lucruri care reprezintă atuuri în momentul de față.

Ce voi face în Parlament?

În Parlament vreau să mă ocup de banii românilor, fie că vorbim de afaceri sau bani proprii.

Crearea de oportunități noi de afaceri și implicit de noi locuri de muncă este o prioritate absolută pentru o țară care nu vrea să se prăbușească într-un climat al crizei adânci care vine cu pași mai repezi decât anticipăm. Suntem pe ultimul loc în Europa la numărul de IMM-uri la mia de locuitori – 29, la jumătate față de media Uniunii Europeane, de 58 companii. Și asta pentru că modificăm Codul Fiscal de zeci de ori pe an, o mulțime de alte legi se bat cap în cap, sunt stratificate, se contrazic și în practică nu pot fi aplicate. Ca antreprenor nu poți fi 100% legal, legea nu-ți permite! Vedem un stat birocratic, greoi și incapabil să susțină activ o inițiativă antreprenorială. Zeci de instituții de control trec pragul oricărei afaceri, fiecare cu propria lege în mână.

După criza sanitară va urma o criză economică. Cum gândim pe termen lung? Cum facem rost de mai mulți bani la buget, pentru țară, pentru români? 

Soluțiile miraculoase nu vin peste noapte și nu încap într-un articol. Ele includ cu siguranță regândirea sistemului de autorizare și funcționare a afacerilor, ex. pentru HoReCa: consiliere înainte de deschidere și pe parcursul activității, digitalizarea proceselor, punct unic de autorizare control și dialog; regândirea sistemului de control și prevenție – o singură instituție care centralizează informațiile; digitalizarea și centralizarea informațiilor din registrului unic de control; înăsprirea pedepselor pentru cei care nu se conformează; sistem de protecție a antreprenorilor în fața abuzurilor.

Cu o creştere economică dezechilibrată, bazată pe consum, modelul economic al ţării noastre este nesustenabil pe termen lung. Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an. Rata de creştere economică a României depinde în prezent – şi va depinde şi mai acut în viitor – de contribuţia factorului capital şi a factorului total de productivitate. 

Astfel, cred că soluții de creștere a veniturilor bugetare ar fi adoptarea Legii holdingului, care ar permite simplificarea gestiunii operaţionale a unei companii şi a efortului de conformare fiscală, pentru a deschide oportunitatea atragerii de capital pentru noi proiecte de investiţii. Cu zeci de miliarde de euro în depozite bancare, banii românilor pot fi angrenaţi în economia reală prin flexibilizarea reglementărilor pieţelor financiare şi de capital (fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bursă, asigurări, REITs); Simplificarea şi reducerea impozitării câştigului de capital prin reţinerea la sursă determină creşterea numărului de investitori. Adaptarea legislaţiei pentru parteneriatul public privat pentru proiecte sectoriale; ex. turism, în oraşele mari să se construiască centre de afaceri în parteneriat public-privat pentru a crea infrastructura la standarde internaționale (eng. MICE – Meetings Incentives Conventions Exhibitions).

Cine sunt?

Sunt mamă de gemene și profesionist în finanțe, un om care își dorește schimbare și este capabil să o realizeze. În ultimii doi ani am pus pe picioare o asociație care susține creșterea transparenței companiilor listate la bursă și implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii. Totul cu scopul să dezvoltăm piața de capital ca să ajungă un motor de finanțare a economiei reale. 

M-am născut în anii ‘80, într-o familie de medici, într-o societate în care oamenii visau la ieşirea din cenuşiul comunismului. O epocă în care libertatea, democraţia şi proprietatea privată erau doar cuvinte!

Sunt de profesie economist şi am aproape 15 ani experienţă în piaţa de capital, la Bursa de Valori Bucureşti, în media, la The Money Channel, şi consultanţă.

În activitatea profesională din ultimii 10 ani am coordonat printre cele mai ample campanii de educație financiară din țară la bursa locală și am comunicat în numele unor industrii cheie din România, în cadrul celei mai mari companii de consultanță în relații guvernamentale din țară. În presă, am fost prezentator și editor în cadrul primei televiziuni de business din România, acoperind piețele financiare. La Bursa de Valori București am avut şansa să reprezint România în faţa investitorilor străini timp de 5 ani, când eram manager al proiectului care viza intrarea bursei de valori în categoria pieţelor emergente.

Le-am vorbit despre oportunitatea de a investi în ţara noastră. Însă, anii au trecut, iar lumea pieţelor de capital şi marii investitori şi-au dat seama că în România lucrurile nu progresează.

Am construit o comunitate de companii listate la bursă de la zero. Am iniţiat şi conduc Asociaţia pentru Relații Cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), la care sunt membre unele dintre cele mai mari companii listate la bursă din România.

Programul meu politic este disponibil la www.danielaserban.ro

Articol apărut în Ziarul Financiar, ediția Print, 03.12.2020

Lasă un răspuns