Copil antreprenor din clasa întâi

Copil antreprenor din clasa întâi

  • Post comments:0 Comments

Scriam recent despre antreprenoriat că îl poți avea sau nu în sânge. Antreprenoriatul a evoluat ca noțiune și imagine în țara noastră, de la afaceriști chiar cu notă peiorativă după anii nouăzeci în noii milionari din IT care și-au vândut afacerile pe sute de milioane de euro investitorilor străini.

Când am văzut la fetița mea de 5 ani primele curiozități legate de bani și ulterior pe la 7 ani de activități de vânzare i-am explicat cum m-am priceput mai bine că un card nu are bani nelimitați, cum se fac banii, valoarea muncii și chiar ce înseamnă o bursă, un loc unde se tranzacționează afaceri. Și cum suntem noi părinții care vrem să le oferim copiilor noștri cât maim ult din ce nu am avut noi am decis să o încurajez să continue, fie să ofere cursuri de gimnastică altor copii la început, fie, mai nou, să vândă biscuiți. Între timp am aflat că există chiar Kidmentorat pentru micii antreprenori și materiale pe acest subiect, astfel am trecut la acțiune.

Iată 5 motive pe care le-am identificat și m-au convins că primele noțiuni de antreprenoriat pot fi predate copiilor chiar din clasa întâi.

  1. Învăță să gândească structurat

Pentru a gestiona banii, în esență, este nevoie să fie create secvențe logice. Aceste secvențe logice, create în mod repetat, ajută copilul să își dezvolte căi neuronale care activează un mod de gândire structurat. Acest mod structurat de gândire sprijină copilul în orice întreprinde: fie că este vorba despre activități de învățare, de gestionarea a unor examene sau chiar de planificarea bugetului personal sau a timpului liber.

  • Își dezvoltă imaginația

Antreprenoriatul nu înseamnă numai bani, ci creație, de la produs, la echipe, identificarea soluțiilor la provocările zilnice susține creativitatea copilului. În momentul în care copilul va efectua primele scheme de risc sau câștig financiar, el are multiple alegeri: ce metode trebuie sa folosească pentru a aduce bani, ce produse se cer pe piață, care sunt riscurile pe care pe segmentul ales și care sunt soluțiile, cum funcționează sistemele bancare și multe altele. Pe măsură ce copilul dobândește o serie de noțiuni financiare și antreprenoriale, acesta se va putea descurca cu mult mai multă ușurință în diverse situații care vizează o afacere și va deveni din ce în ce mai independent în luarea unor decizii. Practic, va putea crea strategii care îi vor fi de ajutor să se descurce într-un mod independent.

  • Învăță abilități de comunicare

Copiii vor descoperi că antreprenoriatul nu este o activitate singuratică, ci una colectivă, care te învață cum poți să lucrezi eficient în echipă, chiar și cu cei mai dificili dintre colegi. Care este secretul unui lider de succes? Echipa! Astfel că gestionarea acesteia și construirea unor relații sănătoase între membrii ei este esențială.

  • Devine autodidact

Antreprenoriatul este ca o aventură: când copiii devin pasionați de acest domeniu, își asumă riscuri, învață să ia decizii și vor căuta să învețe mai mult. Dacă se vor regăsi în propria aventură, cei mici vor deveni, cu siguranță, autodidacți și vor studia chiar și în timpul liber. 

  • Își creează mai multe oportunități pentru viitor

Chiar dacă vârsta de 7-8 ani nu este cea la care se iau deciziile definitorii pentru cariera copilului, trebuie să iei în considerare faptul că abilitățile de antreprenoriale vor avea un impact major, dacă nu crucial în traiectoria sa profesională, dar și cea personală privind gestionarea resurselor financiare. În plus, perspectivele de dezvoltare sunt multiple, chiar și de la o vârstă fragedă, pentru copiii care nu doresc să aștepte ani buni pentru a-și începe propriul business. Antreprenorii sunt proactivi și adaptabili, abilități cruciale pentru succes.

În concluzie, educația antreprenorială nu înseamnă automat că devii antreprenor, ci dezvolți abilități care să te ducă mai aproape de succesul pe care ți-l imaginezi. Comisia Europeană susține că sunt cercetări care demonstrează că tinerii de până la 25 de ani care au avut acces la educație antreprenorială au rate de începere ale afacerilor de 15%, de aproximativ trei ori mai mari decât în ​​rândul populației medii din Europa. Mai mult, start-up-urile lor tind să fie mai inovatoare, să aibă o cifră de afaceri mai mare și să angajeze mai mulți oameni. Tinerii cu abilități antreprenoriale puternice sunt, de asemenea, mai angajați: angajații antreprenori din cadrul unei companii vor contribui la fructificarea mai facilă a oportunităților.

Lasă un răspuns