Bani puşi deoparte prin economisire pentru 500.000 copii

Ca mamă, cred în copii. În potenţialul lor, în obligaţia noastră ca părinţi de a-i proteja, educa şi pregăti pentru viitor.

Din cei 4 milioane de copii ai României, doar 29% dintre familii economisesc pentru aceştia, sub media mondială de 34%. Principala sursă de educaţie financiară a tinerilor din România rămâne familia, într-o proporţie de 95%, în timp ce şcoala reprezintă doar 9%. Dacă s-ar investi alocaţia timp de 18 ani, tinerii ar putea începe viaţa cu aproximativ 45.000 de euro, conform unor estimări.

Românii au zeci de miliarde de euro în depozite bancare, care pot fi angrenaţi în economia reală printr-o bună funcţionare a pieţelor financiare, cu un cadru de reglementare predictibil şi modern.

Soluţii:

  • educaţie financiară obligatorie de la clasele primare, formarea profesională a profesorilor, includerea unei zile financiare în cadrul programului ”Şcoala Altfel”
  • Ziua Naţională a Economisirii, pentru conştientizarea importanţei economisirii, printr-un set de acţiuni naţionale prin emisiuni radio-tv, mesaje de interes naţional legate de economisire şi evenimente la nivel local

Dublăm numărul de antreprenori

Eu cred în viitorul României construit cu oameni profesionişti şi dedicaţi. Mai cred că o altă Românie – mai bună, mai dreaptă, mai dezvoltată – este posibilă în capitalism.

În România, sectorul firmelor este subdimensionat raportat la mărimea pieţei autohtone şi comparativ cu celelalte ţări europene. În 2019, ţara noastră avea 29 companii la 1000 locuitori, la jumătate față de media Uniunii Europeane, de 58 companii.

Creşterea numărului de antreprenori reprezintă o prioritate absolută pentru dezvoltarea României şi rămânerea oamenilor în ţară.

Soluţii

  • înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Antreprenorilor(ANPA) sau ”ANPC-ul antreprenorilor”, un organism care să elimine abuzurile organelor de control ale statului și să asigure respectarea cadrului legal.
  • finanţare în două săptămâni prin piaţa de capital– debirocratizarea proceselor specifice
  • raportări unice între instituțiile statuluipentru companiile listate
  • introducerea unor cote de reprezentare pentru femei(ex. 20%) în consiliile de administraţie a companiilor cu peste 500 de angajaţi, listate şi nelistate

1% din PIB în plus la creşterea economică anuală a României

Cu o creştere economică dezechilibrată, bazată pe consum, modelul economic al ţării noastre este nesustenabil pe termen lung. Creşterea economică mai este limitată şi de aportul negativ al factorului muncă, din cauza depopulării ţării şi a îmbătrânirii populaţiei. Numărul românilor apţi de muncă este mai mic de la an la an. Rata de creştere economică a României depinde în prezent – şi va depinde şi mai acut în viitor – de contribuţia factorului capital şi a factorului total de productivitate.

România are o nevoie acută de schimbare!

Soluţii

  • adoptarea Legii holdingului ar permite simplificarea gestiunii operaţionale a unei companii şi a efortului de conformare fiscală, pentru a deschide oportunitatea atragerii de capital pentru noi proiecte de investiţii
  • cu zeci de miliarde de euro în depozite bancare, banii românilor pot fi angrenaţi în economia reală prin flexibilizarea reglementărilor pieţelor financiare şi de capital(fonduri de pensii, fonduri de investiţii, bursă, asigurări, REITs); Simplificarea şi reducerea impozitării câştigului de capital prin reţinerea la sursă determină creşterea numărului de investitori
  • adaptarea legislaţiei pentru parteneriatul public privatpentru proiecte sectoriale; ex. turism, în oraşele mari să se construiască centre de afaceri în parteneriat public-privat pentru a crea infrastructura la standarde internaționale (eng. MICE – Meetings Incentives Conventions Exhibitions)